Wat is regurgitatie en reflux(ziekte) en hoe kunt u dit herkennen?
Regurgitatie is het spontaan terugvloeien van voeding uit de maag tot in de mond. Dit gebeurt vooral in het eerste uur na de voeding, als de maag nog vol is, niet tijdens de slaap. Dit geeft geen klachten. Zuigelingen1) zijn verder gezond en groeien goed. Regurgitatie is eerder regel dan uitzondering. In de eerste 3 maanden geeft 40-50% van de zuigelingen minimaal 1 keer per dag wat voeding terug. Het verdwijnt bij meer dan 90% van de zuigelingen spontaan bij 12 tot 14 maanden. Regurgitatie hoeft niet behandeld te worden en komt in deze app verder niet aan de orde.
Reflux is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder spugen. Reflux is een normaal verschijnsel dat verschillende keren per dag optreedt bij gezonde zuigelingen, kinderen en volwassenen. Meestal veroorzaakt dit geen of weinig klachten.
Refluxziekte treedt op als de reflux van maaginhoud leidt tot een combinatie van klachten zoals overmatig huilen, prikkelbaarheid, voedselweigering en groeivertraging bij zuigelingen. Bij zowel jongere als oudere kinderen zijn bijvoorbeeld het opgeven van bloed, zure oprispingen of pijn op de borst tekenen van refluxziekte. Pas vanaf een leeftijd van 8 jaar zijn kinderen in staat om iets te zeggen over klachten zoals zure oprispingen. Tussen 6 en 8 jaar hangt het af van het kind. Eventueel kunt u aangegeven dat uw kind zuur ruikt of een slecht ruikende adem heeft.
Hoe werkt het?
Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een kringspier: de onderste slokdarm sfincter. Deze kringspier opent zich na het slikken, zodat de voeding naar de maag kan stromen. Hierna sluit de kringspier zich weer. De kringspier kan ook spontaan openen. Als dat gebeurt, kan er maaginhoud de slokdarm instromen, we noemen dat gastro-oesofageale reflux. Dit mechanisme is bedoeld om lucht uit de maag te laten ontsnappen (een boer).
Gastro-oesofageale reflux komt bij alle kinderen en volwassenen voor. Als er klachten ontstaan noemen we het gastro-oesofageale refluxziekte (zie hierboven). Baby's hebben vaker gastro-oesofageale reflux dan oudere kinderen en volwassenen. Dit komt doordat bij baby's de kringspier nog niet volledig ontwikkeld is. Bovendien is de slokdarm korter dan bij oudere kinderen en is de maag nog niet volledig volgroeid. Omdat zij daarbij (voornamelijk) vloeibare voeding krijgen en veel liggen, stroomt de maaginhoud makkelijker omhoog dan bij oudere kinderen.
De kringspier is volgroeid rond de leeftijd van 18 maanden, daarna is er een duidelijke afname van het aantal kinderen met gastro-oesofageale refluxziekte.